2PI felösszegzés

A térelméletekben fellépő infravörös (IR) divergenciák azt jelentik, hogy a pertrubációs sor divergál az impulzusok véges értékénél. Fizikailag ez vagy nagyon sok módus előfordulását jelzi, vagy hosszú ideig való kölcsönhatást. Ezekben az esetekben a szokásos, a perturbációszámítást vezérlő gondolatok csődöt mondanak, és másfajta kifejtési módszereket kell kidolgozni. Technikailag ezt úgy is felfoghatjuk, hogy ez az eredeti perturbációs sor átrendezése,  felösszegzése.

Ezen kifejtések egyike a 2PI felösszegzés, amely szándéka szerint az egzakt propagátorral végzi el a perturbációszámítást. Mivel ezt nem ismerjük, önkonzisztens közelítést alkalmazunk meghatározására. A felösszegzés megfogalmazására és renormálására többféle módszer létezik, l. pl.  Renormalization of 2PI resummation: A Renormalization scheme approach, A. Jakovac, Phys.Rev. D76 (2007) 125004, hep-ph/0612268.

A felösszegzéssel mindazon feladatok elvégezhetők, amelyek a közönséges perturbációszámítással is megtehetők, remélhetőleg jobb konvergencia tulajdonásgokkal:
Ezek a feladatok elvégezhetők MSc diplomamunka vagy PhD keretében.